Laksdæla saga:
Denne saga handler om en høvding som hedder Høskuld, som tog til et møde der ligger i Norge, som kongen også tog til for at sikre sig sit riges fred. Dette møde blev holdt hver 3. sommer altså hver 3. år, høvdinger fra alle de skandinaviske lande deltog, for at de kunne få afgjort alle de sager som kongerne skulle dømme. Høskuld solgte en masse vare han selv havde med fra Island, på et stort Marked, han havde det sjovt og mødte mange af hans venner. På det marked mødte han en mand som blev kaldt ''Gille den Gerdske'' som var den rigeste af alle handelsmændene. Høskuld fortalte Gille, at han gerne ville finde og købe en trælkvinde, derefter løfter Gille et forhæng op for at vise ham alle de trælkvinder han har. Høskuld ligger med det samme mærke til en kvinde der var meget dårligt påklædt, men som var meget smuk, hun sad lige ved forhænget. Høskuld …show more content…
Synsvinklen ligger hos Høskuld, da det er hans meninger og hans side af sagen man ser.
Sagaen er en episk prosafortælling. Ordet saga kommer af segja som betyder ”fortælle” så derfor kan man måske oversætte Laksådalen saga til fortællingen om Laksådalen. Sagaen er blevet skrevet som om forfatteren var der selv. Forfatteren er anonym. I sagaen bliver naturen ikke beskrevet så konkret, da handlingen er meget vigtigere.
I denne saga spiller æren en stor del. På (linje 198-200, side 26) giver Olaf et udtryk for at han ikke vil acceptere at hans giftermål bliver afslået, så han mister sin ære på den måde. Den tids samfunds normer, er også anderledes i forhold til i dag, f.eks. der hvor faderen friede til den kommende kone for hans søns vegne. Kvinderne bestemte ikke så meget og havde ikke så meget at skulle have sagt i denne tid, det kan man se på (linje 96-98, side 25) hvor Høskuld bestemmer alene at Melkorka skal bo på gården, uanset hvad hans kone synes om det.