Waardecreatie middels Value Drivers
Driss Ousji
Michael Jansen
9 december 2009
Inhoudsopgave
1. Inleiding 1.1 Wat is Shareholder Value? 1.2 Inleiding Heijmans
2. Theoretisch kader Rappaport model 2.1 Shareholder Value Network 2.2 Value Drivers 2.3 Model Rappaport 2.4 Bruikbaarheid Rappaport voor het Shareholder Value concept
3. Value Drivers Heijmans
4. Advies aan Heijmans
Bijlagen:
Bijlage 1. Dupont-Chart Heijmans
Bijlage 2. DCF Heijmans
1. Inleiding
Voor u ligt een paper waarin het Rappaport model op Heijmans wordt toegepast. Deze paper is geschreven voor het vak Finance Advanced dat een onderdeel uitmaakt van de studie Managerial Controlling. De paper is als volgt opgebouwd: allereerst wordt het concept Shareholder Value toegelicht en een inleiding in de organisatie Heijmans. Vervolgens wordt het theoretische kader in hoofdstuk 2 toegelicht met een onderbouwde mening over de bruikbaarheid van het Rappaport model voor het Shareholder Value concept. De laatste hoofdstukken gaan over de Value Drivers (onderdeel van het Rappaport model) bij Heijmans. De paper wordt afgesloten met een advies aan Heijmans met betrekking tot de Value Drivers.
1.1 Wat is Shareholder Value?
Shareholder Value is het creeëren van waarde door een organisatie voor haar aandeelhouders. Deze waarde komt tot uitdrukking in de beurskoers van een organisatie. Het Shareholder Value principe werd populair in de jaren 80 toen Jack Welch[1] een toespraak hield genaamd “Growing fast in a slow-growth economy”[2]. Hij wordt ook wel gezien als de grondlegger van het Shareholder Value principe. In 20 jaar heeft hij de waarde van General Electric laten stijgen van 13 naar 400 miljard dollar. Echter onlangs is Jack Welch teruggekomen op zijn visie op het Shareholder Value principe en noemt hij het principe “the dumbest idea in the world”[3].
Het principe legt de focus volledig op het creeëren van