(International Finance Corporation)
- IFC Nedir, amacı nedir? Dünya Bankası ile IFC arasındaki fark nedir?
IFC, Dünya Bankasının üye ülkelere ait 5 yakın kurumdan oluşan grubun bir üyesidir. Her bir kurum yoksullukla mücadeleye yardım ve insanların yaşamlarını iyileştirmede ayrı bir rol oynar.
Gelismekte ve kalkinmakta olan ucuncu dunya ulkelerinde, devletin gerceklestirmekte zorluk cektigi veya devletin ilgi alaninda olmayan ama kamu yarari olan projelerde ozel sektore destek kredisi vermek veya projelere ortak olarak finans saglamak amaci dunya bankasi catisi altinda faaliyet gosteren kurumdur.
Amacı:
- Gelişmekte olan ülkelerde rekabet gücü yüksek pazarların kurulmasına teşvik etmek
- Gelişmekte olan veya geçiş dönemini yaşayan ülkelerde, yoksulluk oranını düşürmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yaparak, sürdürülebilir özel sektörü desteklemek
- Verimli mesleklerin oluşmasını sağlamak ve yetersiz hizmet alanlara bunu ulaştırmak
- Özel sektörün gelişimi için diğer finans kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak
Bu amaca ulaşmak için IFC, IFC firma düzeyinde müdahaleler (doğrudan yatırımlar yapar, danışmanlık hizmetleri sunar ) ve iş geliştirmede etkili çözümler sunmaktadır.
IFC özel sektör aracılığı ile ekonomik kalkınmayı teşvik eder. Ortaklarıyla çalışırken IFC, devlet garantisine gerek kalmadan gelişmekte olan ülkelerde özel işletmelere yatırım yapar. İşletmelere doğrudan borç verme yetkisi, Dünya Bankası ile IFC arasındaki temel karşıtlığı oluşturur. ( sadece üye ülkelerin hükümetlerine borç verilir) IFC özellikle, Dünya Bankasının kredilerindeki sınırlamalar sonucu kuruldu. IFC ile Dünya Bankası ve IDA arasındaki bir diğer fark, IFC’nin kalkınma çabalarına özel kesim aracılığıyla, Dünya Bankası ve IDA’nın ise kamu kesimi aracılığıyla katkıda bulunmaya çalışmalarıdır.
IFC ayrıca özel sektörün gelişimini desteklemek için danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Bu faaliyetlerin çoğu ortaklaşa bağışçı ülke