Çatýþmayý olumsuz olarak niteleyen birçok kiþinin aksine Follett çatýþmanýn olumlu olabileceðine inanmýþtýr. Follett 'e göre çatýþmadan çekinmemeliyiz ve bu durumla mücadelenin yapýcý yollarý olduðunun farkýna varmalýyýz
Barnard en çok yönetici fonksiyonlarý ile desteklenmiþ iþbirliði ve otoritenin kabulü ile ilgili fikirleri ile tanýnýr. Barnard organizasyonu "Bilinçli olarak koordine edilen faaliyetlerde ve iki ya da daha fazla kiþinin gücünden oluþan bir sistem" olarak tanýmlamýþtýr.
Follett de Barnard da modern yönetim düþüncesine temel teþkil edecek yönetim görüþlerine sahip iki yönetim filozofudur. Her ikisi de insan faktörünü yönetim düþüncesinin esas faktörlerinden biri olarak ele almýþtýr.
ÝÇÝNDEKÝLER
1. MARY PARKER FOLLETT VE YÖNETÝM DÜÞÜNCESÝNE KATKILARI 4
1.1 Yapýcý Çatýþma ve Koordinasyon: Mary Parker Follett 4
1.2.FOLLETT 'in Yönetim Düþüncesine KATKILARI 6
2. Otororite 'nin Ýþbirliði ve Kabulü: Chester Barnard. 8
1. MARY PARKER FOLLETT VE YÖNETÝM DÜÞÜNCESÝNE KATKILARI
1.1 Yapýcý Çatýþma ve Koordinasyon: Mary Parker Follett
Mary Parket Follett (1868-1933) siyaset bilim mezunu bir sosyal yardým uzmaný olarak çalýþmýþ ve okullar ve kar amacý olmayan kuruluþlarda 25 yýl çalýþtýktan sonra 50 'li yaþlarýnda yönetim ile ilgili yazýlar yazmaya baþlamýþ ve Birleþik Devletler 'de ve Ýngiltere 'de firma ve hükümet liderlerine danýþmanlýk yapmýþtýr.
Fikirleri farklý olduðundan katkýlarý onlarca yýl dikkate alýnmamýþ ancak buna raðmen bugünkü "Yeni" yönetim fikirlerinin çoðu onun fikilerine dayanmaktadýr. Follett yapýcý çatýþma ve koordinasyon ile ilgili geliþtirdiði fikirler ile tanýnmaktadýr.
Zihinsel çatýþma olarak da bilinen yapýcý çatýþma Follett 'in yönetim kavramýna en önemli katkýlarýndan biridir. Çatýþmayý olumsuz olarak niteleyen birçok kiþinin aksine Follett çatýþmanýn olumlu olabileceðine inanmýþtýr.
Çatýþmanýn "farklýlýðýn görünümü, görüþlerin ve ilgilerin farklýlýðý" olduðunu belirtmiþtir. Çatýþma farklýlýk