Accounting information system:
1. Het efficiënt en effectief verzamelen en vastleggen van gegevens omtrent de bedrijfsactiviteiten en transacties 2. Gegevens omzetten in informatie die gebruikt kan worden voor het maken van beslissingen en beschikbaar is voor degenen die het nodig hebben. Bv. het management heeft informatie nodig om de bedrijfsactiviteiten te plannen, uit te voeren en in de greep te houden. 3. Zorgen voor adequate controles, zodat gegevens over de bedrijfsactiviteiten juist en tijdig zijn vastgelegd en om deze gegevens te bewaken. 4. Het efficiënt en effectief verzamelen en vastleggen van gegevens omtrent de bedrijfsactiviteiten en transacties
Basisfunctie van een AIS ( De eerste functie AIS) : het efficiënt en effectief verwerken van gegevens over de door een organisatie uitgevoerde transacties.
Het verwerken van transacties bestaat uit 3 basisstappen, die tevens in de volgende volgorde dienen te geschieden: 1. transactiegegevens vastleggen op brondocumenten; 2. verwerken van de bij 1 genoemde data in een dagboek; 3. registreren van de transacties in een (sub)grootboek.
AD.1: Transactiegegevens vastleggen op brondocumenten.
Brondocumenten zijn speciale formulieren die worden gebruikt om transactiegegevens vast te leggen.
Aan het gebruiken van brondocumenten zijn beheersingsmaatregelen verbonden: – volledigheid: doorlopend nummeren van elk brondocument; – nauwkeurigheid en efficiency: vastleggen van transactiegegevens op goed ontworpen brondocumenten.
AD 2:Verwerken van de bij 1 genoemde data in een dagboek.
Nadat transactiedata is geregistreerd op brondocumenten dient dezelfde data te worden verwerkt in een dagboek. Het boeken in een dagboek bevat de te beboeken rekeningen en de bedragen.
Bij dagboeken kan een onderscheid gemaakt worden tussen algemene en speciale dagboeken.
Een algemeen