Samenvatting Noodlot
Fin de siècle ;
- Politiek
- cultureel
- Sociaal-economisch
Bekende schrijvers
Internationale veranderingen
Literaire stromingen
Louis Couperus 1863-1923
Leefde ten tijde van de Fin-de-siècle waarin het noodlot een bekend thema was. Couperus was waarschijnlijk homofiel en zag dit als zijn noodlot. Hij heeft van zijn eerste tot zijn laatste werk dezelfde overtuiging behouden. ‘’ Ik ben zelf ook fatalist in zekere mate, ik geloof wel aan een onoverkomelijk noodlot dat heerst over onze levens, ik geloof aan de onoverkomelijkheid en de onvermijdelijkheid maar dat geloof heeft mij nooit gedrukt. Hij zegt dat hij zelf weinig kan doen aan dat hij romans schrijft. ‘’ Ik doe wat ik doen moet en ik schrijf de romans die ik schrijven moet’’. Couperus liet zijn eigen mening zien in de boeken, hij praat via fictieve personen in zijn boeken. Door zijn geaardheid zal hij gedisponeerd zijn geweest, bepaalde consequenties van het naturalisme te aanvaarden en nog te verscherpen. Een voorbeeld hiervan is een citaat uit Eline Vere: de god verwoord de boodschap die vermoedelijk die van Couperus is; ‘’ waardeer momenten van schoonheid, doe wat je te doen staat op de best mogelijke manier’’.
Couperus was in zijn jeugd onder de indruk van Zola, die was een naturalist en daarom zou noodlots denken uitgesloten zijn. Maar hij heeft dit denken zelf ontwikkeld, waarschijnlijk o.a. doordat hij homofiel was. Couperus was vooral een karakterfatalist.
Thema’s
Thema’s die in zijn boeken terugkomen zijn; het noodlot, erfelijkheid, mededogen, milieu en daadkracht. Noodlot wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd. Dit heeft te maken met de verschillende stromingen die verweven zijn in de boeken. Deze verschillende stromingen zijn het naturalisme, het fatalisme, karakterfatalisme en determinisme. Bij fatalisme is het onmogelijk op de wereld in te werken, bij determinisme kan dit wel. Determinisme houdt in dat het menselijk handelen geheel