Deel 1: Algemeen Beeld
Er zijn veel merken en variëteiten in ontbijtgranen, maar natuurlijk nemen niet al deze producten evenveel plaats in op de markt. 1.1 Belangrijkste spelers 1.2.1 In België
In België zijn vooral Kellogg’s en Nestlé de grootste aanbieders van ontbijtgranen, met Kellogg’s als sterkste merk. Nestlé doet het minder, maar voor hen zijn ontbijtgranen slechts een klein deel van hun grote productassortiment.
Nestlé verkoopt in België 11 verschillende soorten ontbijtgranen voor kinderen en 10 soorten voor volwassenen (dit zijn dan vooral de verschillende smaken Fitness ontbijtgranen). Nestlé verkoopt ook 4 verschillende smaken graanrepen, die elk afgeleid zijn van ontbijtgranen ( bv. Nesquik graanrepen).
Kellogg’s heeft een aanzienlijk groter aanbod ontbijtgranen en is dus niet voor niets marktleider. Met 37 verschillende smaken ontbijtgranen en 21 smaken graanrepen is Kellogg’s meer aanwezig in de winkelrekken.
Niet te vergeten zijn de huismerken van de supermarktketens zelf. De merken worden steeds meer gekocht door de mensen. Ze smaken immers ongeveer hetzelfde dan de A-merken (en worden soms zelfs door dezelfde producenten gemaakt), maar de prijs ligt veel lager. Huismerken worden steeds belangrijkere concurrenten van de merkontbijtgranen. Toch heeft marktleider Kellogg’s in 2000 beslist om 5 producten voor het merk Gletscher Krone van de Duitse supermarktketen Aldi te produceren. Kellogg’s beweert dat dit deel uit maakt van een strategisch plan om kosten de verminderen en productie in Europa doelmatig te organiseren. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat Kellogg’s andere producten dan van het eigen merk produceert.
1.1.2 In het buitenland
In het buitenland zijn er veel meer verschillende merken op de markt, waardoor er onderling veel meer concurrentie is.
Uit statistieken blijkt dat in Amerika (in 2008) Kellogg’s nog steeds marktleider is met 33% van het marktaandeel. Dit aandeel is sinds 1999
Links: bevinden zich de cornflakes en de verschillende confituren (Materne, Spar huismerk en Effie) en rechts hebben we het brood en de frigo. In deze frigo staan smeer- en smeltkazen, yoghurt en chocomousses. Besluit storecheck Spar Omdat Nestlé cornflakes niet als core-business bekijkt, hoeven ze hier geen maximumwinst uit te halen. Hierdoor blijven ze met hun prijzen vaak onder die van Kellogg’s, maar zijn de producten van Nestlé nog altijd duurder dan de huismerken. Nestlé wordt niet op ooghoogte geplaatst, dit is telkens in de weggelegd voor het huismerk en Kellogg’s. We vinden Nestlé eerder onderaan de rekken. Dit komt omdat Nestlé niet extreem veel moeite doet om de consument zijn aandacht te trekken. Enkel de verpakkingen vallen op. Maar veel speciale acties worden er niet ondernomen. 4. algemeen besluit storecheck Uit de resultaten van beide storechecks kunnen we afleiden dat Kellogg’s in elke supermarkt de grootste positie inneemt in de rekken met ontbijtgranen. Huismerken zijn een steeds groter wordende concurrent voor alle A-merken op de markt. Door hun lage prijs, en slechts iets lagere kwaliteit (ze worden soms zelfs door A-merken geproduceerd ! Denk maar aan Kellogg’s en Gletscher Krone) vormen ze een grote bedreiging. Zeker omdat ze ook nog eens de goede plaatsen in het winkelrek innemen, de plaatsen op ooghoogte. Deze huismerken kunnen hun prijzen zo laag houden omdat ze niet investeren in innovatieve producten ontwikkelen, ze kopiëren enkel bestaande succesnummers van grote merken. Het voeren van promotie is voor de grote merken ook een enorme kost die voor de huismerken ook onbestaande is. In de winkels worden de cornflakesproducten uitgestald tussen hun concurrenten. Doordat ze tussen de andere ontbijtproducten zoals choco en ontbijtkoeken staan kunnen ze consumenten verliezen. Maar dit kan ook andersom zo zijn… als een consument op zoek ik naar een pak ontbijtkoeken en langs de cornflakes loopt kan hij ook verleid worden om hiervan een pak mee te nemen. Zowel bij Spar als GB is gebleken dat Kellogg’s producten het duurste zijn, hierna volgt Nestlé en daarna de huismerken. Kellogg’s kan zich deze duurdere prijs wel veroorloven doordat ze veel belang hechten aan imagobuilding en het uitbreiden van hun assortiment.