Fra midten af det 19.århundrede og frem til 1.verdenskrig i 1914
udvandrede der fra Danmark omkring 1300.000 mennesker ud af en befolkning på to millioner mennesker. Det er over 10% af den samlede danske befolkning, der i løbet af 50-60 år emigrerede fra fædrelandet. 90% af alle de danske emigranter bosatte sig i denne periode i Amerika, hvilket svarer til ca. 270.000. Den store udvandring har uden tvivl betydet en del for Danmark, men hvorfor skete den kolossale udvandring, hvad skete der i det danske samfund der gjorde at så mange udvandrede.
Udvandringen skete ikke jævnt, og man taler normalt om tre bølger, hvor den første store udvandring begyndte i 1840'erne, den næste og meget større i 1860'erne og den sidste og største i 1880'erne.
Når man ønsker at redegøre for de forskellige årsager, der kunne være skyld i udvandringen, taler man om push og pull faktorer, d.v.s de omstændigheder, der var medvirkende til at skubbe (push) folk væk fra fædrelandet, og hvilke omstændigheder, der var medvirkende til at trække (pull) folk til primært USA.
Jeg vil derfor på de kommende sider forsøge at vurdere de forskellige faktorer, der dengang gjorde sig gældende for masseudvandringen. Desuden vil jeg prøve at vurdere hvilken af de to faktorer, der var den væsentligste årsag til udvandringen.
Den danske udvandring til Amerika 1840 - 1914
PUSH - FAKTORER
En udvandring i det faktiske omfang kræver, at der er en masse mennesker af en eller flere grunde føler sig uretfærdigt behandlet. Og det er disse forudsætninger eller omstændigheder, vi kalder for push - faktorerne. Jeg mener at der er mange grunde til at folk udvandrer, men i Danmark gjorde især disse faktorer sig gældende:
- en stigende industrialisering
- en stor befolkningstilvækst
- arbejdsløshed
Stigende industrialisering:
2Den danske industri begyndte først at udvikle sig fra omkring midten af 1800 tallet. Inden industrien begyndte at udvikle sig fremstillede man alle varer på en traditionel